Producten
Blog_Plastic-draagtassen.png

Verbod op gratis plastic tassen, ben je hierop voorbereid?

Vanaf 1 januari 2016 gaat het verbod op het weggeven van gratis plastic tassen in. Vanaf dat moment mogen plastic draagtassen niet meer gratis weggegeven worden door winkeliers.

Waarom een verbod op het weggeven van gratis plastic?
Met een verbod op het weggeven van gratis plastic tassen wil de Rijksoverheid (in lijn met het Europese beleid) het bewustzijn van consumenten vergroten en daarmee bijdragen aan het stimuleren van duurzaam gedrag, omdat consumenten bijvoorbeeld gebruik gaan maken van duurzame tassen en plastic tassen gaan hergebruiken. De doelstelling hiervan is het tegengaan van zwerfvuil en het verspillen van grondstoffen.


Geldt het verbod voor alle plastic draagtassen?

Ja, tenminste het uitgangspunt is dat geen enkele plastic draagtas gratis verstrekt mag worden. Tegen een (kleine) vergoeding mogen alle draagtassen meegegeven worden. Gelukkig heeft de Rijksoverheid wel 1 uitzondering benoemd, mits er aan een aantal regels wordt voldaan. Een zeer dunne (lees met een dikte minder dan 0,015 mm) draagtas mag gratis verstrekt worden, als deze dient als primaire verpakking voor losse levensmiddelen en als daarmee wordt voorkomen dat:

• Niet verpakte levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie door vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers van buitenaf; of


• Levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie door lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet afgesloten verpakkingen.



Een tweede uitzondering is de plastic tas die wordt verstrekt voor het verpakken van na de douanecontrole op een luchthaven taxfree gekochte vloeistoffen, spuitbussen of gels. De tas wordt ter plekke verzegeld, zodat deze als handbagage aan boord van het luchtvaartuig mag worden gebracht. De uitzondering heeft geen betrekking op:


• De plastic tas die wordt verstrekt bij voor de douanecontrole op een luchthaven gekochte producten; of


• De plastic tas die in het taxfree gedeelte van een luchthaven wordt verstrekt voor andere producten dan vloeistoffen, spuitbussen of gels.



En nu?

Nu het verbod op korte termijn van kracht zal zijn, zijn er een aantal dingen, die je als winkelier kan doen. Als eerste kun je een (kleine) vergoeding vragen op het moment dat de klant zijn producten in een plastic tas mee wil nemen. Daarmee voldoe je aan de nieuwe wet- en regelgeving. Er zijn ook een aantal alternatieven mogelijk, zoals:


- Overstappen op een draagtas gebaseerd op natuurlijke grondstoffen (zoals zetmeel), welke composteerbaar is in de AGF afvalbak. Let op: ook voor deze tas moet een kleine vergoeding gevraagd worden, het is en blijft namelijk nog steeds een plastic tas.


- Overstappen op draagtassen van papier, katoen, vilt of jute (bedrukt of onbedrukt).

Wij informeren je graag over de mogelijkheden!

- Klanten de mogelijkheid bieden om een duurzame tas tegen een gereduceerd tarief aan te kunnen bieden, zoals bijvoorbeeld onze (onbedrukte)

bigshoppers of andere modellen duurzame draagtassen


Meer weten over de (on)mogelijkheden?
Eggink verpakkingen is dé specialist op het gebied van verpakken en kan je dus ook uitgebreid en volledig informeren over de (on)mogelijkheden rondom deze wijzing in wet- en regelgeving én nog veel belangrijker, onze medewerkers kunnen je voorzien van een passend advies met betrekking tot het gebruik van jouw draagtassen.

Neem contact op met onze klantenservice via telefoonnummer 0543-513365, stuur een mail naar info@eggink-verpakkingen.com of neem contact op met jouw vertegenwoordiger!

In onze webshop vind je een uitgebreid assortiment papieren draagtassen, bigshoppers en andere alternatieven.


Bron: deze informatie is verstrekt door de Rijksoverheid, klik hier voor meer informatie.