Producten

Vanaf 1 juli 2023 nieuwe regels voor wegwerpplastic

07-2023

Per 1 juli 2023 treedt nieuwe regelgeving rondom het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes in werking. Klanten van afhaal- en bezorglocaties en supermarkten betalen vanaf dat moment voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten of maken gebruik van een aangeboden herbruikbaar alternatief. Ook kan ‘bring your own’ een optie zijn, dus dat jouw klant zelf voor het verpakkingsmateriaal zorgt. Voor consumptie op locatie zijn vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten verboden.


Waarom zijn deze regels nodig?

Elke dag gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes weg die plastic bevatten na eenmalig gebruik. Een deel daarvan komt als zwerfafval in het milieu terecht. Daarom wordt hergebruik de nieuwe norm. Doel is dat het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten in Nederland in 2026 met 40 procent is verminderd.


Meer informatie op minderwegwerpplastic.nl

In april is door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de website www.minderwegwerpplastic.nl gelanceerd, deze website is bedoeld voor ondernemers en bedrijven die te maken krijgen met de regelgeving. Voor verschillende branches wordt uitgelegd welke regels in die situatie gelden. De website bevat onder andere een regelhulp om ondernemers op weg te helpen om de regelgeving toe te passen in de praktijk. Ook is de meest actuele informatie rondom de nieuwe regels op deze website te vinden.

We verwijzen jullie graag naar deze website zodat jullie voorzien zijn van de meest actuele informatie rondom de nieuwe regels.


Welke regels gelden voor mij?

Welke regels voor jou gelden, hangt af van jouw situatie. Het maakt verschil of jouw klant bij jou de consumptie nuttigt of het meeneemt of laat bezorgen. Op de website www.minderwegwerpplastic.nl kun je nakijken welke regels in jouw situatie gelden.


Heb je nog vragen of zijn er nog onduidelijkheden?

Neem gerust contact met ons op en dan kijken wij met je mee om je vragen te beantwoorden.

Zit je in de foodsector? Neem dan contact op met onze collega’s van de afdeling foodverpakkingen via e-mail: food@eggink-verpakkingen.com of telefonisch via 053-435 27 25. Zit je in de detailhandel? Neem dan contact op met onze collega’s van de afdeling retail via e-mail: retail@eggink-verpakkingen.com of telefonisch via 0543-513 365 (keuze 1).