Producten

Alles wat jij moet weten over de SUP regels - 2024

11-2023Per 1 januari 2024 zal de SUP richtlijn verder uitgebreid en aangepast worden. Graag brengen we je op de hoogte wat deze wijzigingen inhouden en welke gevolgen dit heeft voor jou. 

Huidige richtlijnen

 • Sinds 1 juli 2021 geldt er een verbod op plastic bestek, borden, rietjes en roerstaafjes;
 • Sinds 1 januari 2023 betaalt de producent / importeur die verpakkingen op de Nederlandse markt brengt de afvalbeheersbijdrage;
 • Sinds 1 juli 2023 geldt het ontmoedigingsbeleid op plastic wegwerpbekers en vormvaste maaltijdverpakkingen voor consumptie onderweg, bij afhalen en bezorgen. Deze artikelen mogen niet meer gratis weggegeven worden, de consument moet hiervoor betalen; Daarnaast moet een herbruikbaar alternatief aangeboden worden, of jouw klant neemt zelf zijn eigen verpakkingsmateriaal mee. 


Wijzigingen per 1 januari 2024

1. De toeslagen die de producent/importeur van verpakkingen op de Nederlandse markt moet afdragen aan het afvalfonds stijgen per 1-1-2024. Daarnaast zal de categorie plastic worden onderverdeeld in plastic vormvast en plastic flexibel. Voor beide categorieën geldt een andere toeslag, zie onderstaand overzicht:

 

Prijs geldend in 2023

Nieuwe prijs per 1-1-2024

Papier en karton

€0,012 per kilo

€0,017 per kilo

Plastic vormvast *

€1,05

€1,22 per kilo

Plastic flexibel *

€1,05

€1,32 per kilo

Drankenkartons

€0,700 per kilo

Ongewijzigd

SUP toeslag

€2,30 per 1.000 stuks

Ongewijzigd

* Voor de plastic tarieven geldt in sommige gevallen een gereduceerd tarief, dit is afhankelijk van het type plastic dat is gebruikt. Deze korting kan oplopen tot €0,50 cent per kilo. Bijvoorbeeld als de verpakking transparant of wit is en/of uit mono-materiaal bestaat, dan geldt er een korting. Per product wordt bekeken in welke gevallen er een korting geldt op het standaard plastic tarief voor plastic vormvast en plastic flexibel.

Dit heeft voor jou als gevolg dat de huidige SUP en afvalbeheerbijdrage toeslag op producten zal worden gewijzigd met bovenstaande nieuwe tarieven per 1 januari 2024. In sommige gevallen betekent dat een verhoging van de tarieven, in sommige gevallen zal dat een verlaging zijn, als er bijvoorbeeld sprake is van een korting. Dit zal per product verschillen en wij kunnen je uiteraard voorzien van de desbetreffende informatie. 

2. Voor consumptie ter plaatse mag géén gebruik meer worden gemaakt van wegwerpbekers of vormvaste verpakkingen die plastic bevatten. Onder andere koffiebekers, patatbakjes, smoothiebekers, sauscups van plastic, mogen niet meer gebruikt worden*.

Het alternatief:

 • Plasticvrije wegwerp verpakkingen, bekijk hier ons plasticvrije wegwerp assortiment
 • Flexibele voedselverpakkingen, zoals zakjes en folie (deze mogen dus wél plastic bevatten)
 • Herbruikbaar servies en bekers


Ter verduidelijking: voor consumptie ‘on the go’ mag dus nog wél gebruik gemaakt worden van wegwerpbekers of vormvaste verpakkingen met plastic, maar hier moet dus een toeslag gevraagd worden aan de consument.

Welke gevolgen heeft dit voor jou: als je consumptie ter plaatse faciliteert, dan heeft bovenstaande dus gevolgen voor jou. Zoals hierboven benoemd zijn er diverse alternatieven die je kunt gebruiken, zodat je aan de nieuwe regels voldoet. Wij hebben een uitgebreid assortiment en kunnen gezamenlijk met je kijken welk alternatief het beste past in jouw situatie!

* Er is een motie ingediend, waarbij de regering verzocht is om ruimte te bieden voor het gebruik van eenmalig bruikbare papieren bekers en bakjes mits deze maximaal 5% kunststof bevatten, 100% recyclebaar zijn en aantoonbaar aan de in regeling gestelde inzamelpercentages voldaan wordt. Op dit moment verandert er dus nog niks aan bovenstaande huidige regelgeving en de nieuwe regelgeving per 1-1-2024. Mocht er wel wat wijzigingen, dan brengen we je uiteraard op de hoogte!


Samenvatting

 • Sinds 1 juli 2021 geldt er een verbod op plastic bestek, borden, rietjes en roerstaafjes
 • Sinds 1 januari 2023 betaalt de producent / importeur die verpakkingen op de Nederlandse markt brengt de afvalbeheersbijdrage
 • Sinds 1 juli 2023 geldt het ontmoedigingsbeleid op plastic wegwerpbekers en vormvaste maaltijdverpakkingen voor consumptie onderweg, bij afhalen en bezorgen. Deze artikelen mogen niet meer gratis weggegeven worden, de consument moet hiervoor betalen. Daarnaast moet een herbruikbaar alternatief aangeboden worden, of jouw klant neemt zelf zijn eigen verpakkingsmateriaal mee.
 • Per 1 januari 2024 veranderen de toeslagen die de producent/importeur van verpakkingen op de Nederlandse markt moet afdragen aan het afvalfonds. Daarnaast zal de categorie plastic worden onderverdeeld in plastic vormvast en plastic flexibel.
 • Per 1 januari 2024 mag voor consumptie ter plaatse géén gebruik meer worden gemaakt van wegwerpbekers en vormvaste verpakkingen die plastic bevatten. Het alternatief is herbruikbaar, plasticvrije wegwerp verpakkingen of flexibele voedselverpakkingen. Wij ondersteunen u graag bij het vinden van het juiste alternatief!

Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met één van onze vertegenwoordigers, of kijk op de website van de rijksoverheid: www.minderwegwerpplastic.nl.