Producten

Wat houdt de Afvalbeheersbijdrage en de SUP-wetgeving in?

03-2023

De afvalbeheerbijdrage houdt in dat er een vergoeding betaald dient te worden voor kosten van het opruimen van zwerfafval. Het Afvalfonds verandert de uitvoering van de wetgeving over productenverantwoordelijkheid. Daarmee verandert ook de bijdrage die op die wetgeving wordt gebaseerd. Vanaf 1 januari 2023 gelden deze wijzigingen en hebben ze impact op de prijzen van verpakkingen die vanaf die datum in Nederland in de handel worden gebracht. De grootste veranderingen gaan over de vraag bij wie de heffingen worden neergelegd en over de Single Use Plastics (SUP).

Wat houdt de SUP- wetgeving in?

De SUP-wetgeving is formeel eind 2022 ingegaan en komt voort uit de implementatie van de Europese SUP-richtlijn in Nederlandse wetgeving. Het belangrijkste doel van de SUP-richtlijn is het verminderen van de milieu-impact van wegwerpplastics (zoals ballonnen, maaltijdverpakkingen, drankverpakkingen, rietjes, en bestek). De richtlijn omvat een pakket aan maatregelen om het aandeel van wegwerpplastic in het zwerfafval en in zee (plastic soep) te verminderen. De maatregelen zijn gericht op plastic producten/verpakkingen die het meest worden gevonden op Europese stranden. Voor drinkbekers en vormvaste voedselverpakkingen zijn er concrete ontmoedigingsmaatregelen opgesteld die het gebruik moeten reduceren. Een andere belangrijke maatregel is het verplichten aan PI's die SUP- verpakkingen op de markt brengen tot het betalen van een vergoeding voor de kosten die publieke gebiedsbeheerders maken bij het opruimen van deze SUP-verpakkingen aanwezig in het Nederlandse zwerfafval. De hoogte van de vergoeding aan de gebiedsbeheerders wordt in juni 2024 door de minister van I&W vastgesteld.


De regels

 • Sinds juli 2021 geldt al een verbod op plastic bestek, borden, rietjes en roerstaafjes.
 • Vanaf 1 januari 2023 betaalt de producent / importeur die verpakkingen op de Nederlandse markt brengt de afvalbeheerbijdrage.
 • Vanaf 1 juli 2023 volgt ontmoedigingsbeleid op plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie onderweg, bij afhalen en bezorgen. Je mag deze artikelen niet meer gratis weggeven, maar daarvoor moet de klant bijbetalen. Er moet een herbruikbaar alternatief aangeboden worden of jouw klant neemt zelf zijn eigen verpakkingsmateriaal mee.
 • Vanaf 1 januari 2024 wordt de SUP-wetgeving uitgebreid naar consumptie ter plaatse, bijvoorbeeld in horecagelegenheden, evenementen en kantoren.


Wat er gaat veranderen

 • Heffingen vanuit het Afvalfonds worden opgelegd aan Nederlandse merkhouders. Dat betekent dat gepersonaliseerde verpakkingen worden onderworpen aan heffingen vanuit het afvalfonds. Staat jouw naam, merk of logo op jouw verpakkingen dan doe je dus over deze verpakkingen zelf aangifte bij het Afvalfonds. Vraag ons gerust naar de hiervoor  benodigde gegevens. 
 • Als producten in een verpakking op de markt worden gebracht, betaalt de partij die dat product in een verpakking voor het eerst in Nederland beroepsmatig op de markt aanbiedt. 
 • Gaat het om lege verpakkingen die pas bij verkoop op het verkooppunt worden gevuld, zoals bijvoorbeeld snackbakjes bij een frietkraam? Dan wordt de heffing opgelegd aan de partij die de verpakking voor het eerst in Nederland op de markt aanbiedt. Naast snackbakjes kun je ook denken aan drinkbekers, hemddraagtassen, pizzadozen, etc. Voor de verpakkingen waarvoor dit relevant is zullen wij die heffingen daarom vanaf 1 januari ook bij jou als onze afnemer in rekening gaan brengen. 


De kosten

Enerzijds zijn er tarieven vastgesteld op basis van gewicht, waaronder voor de volgende materiaalsoorten:

Papier en karton € 0,012 per kilo                
Plastic (regulier tarief)  € 1,050  per kilo
Drankenkartons € 0,700  per kilo                             

                      
Bekijk hier de tarieven die zijn vastgesteld door het Afvalfonds. Let op; de tarieven kunnen jaarlijks wijzigen.

Daar bovenop komen de tarieven voor de SUP-producten. Voor 2023 is er een algemeen tarief per 1.000 stuks aangekondigd. Om een idee te geven van hoe zo’n heffing eruit zou kunnen zien is hier een rekenvoorbeeld met 1.000 drinkbekers die in totaal 5 kg wegen. Ze bestaan voor 95% uit karton en voor 5% uit plastic.

4.75 kg aan papier € 0,057        
250 gr aan plastic  € 0,2625 
1x SUP-toeslag € 2,300 per 1.000 st.    
  € 2,6195                             


Deze bijdragen moeten worden afgedragen aan het Afvalfonds.


Beslisboom Heffingen Afvalfonds


Wat betekent het nog meer?

Wij verkopen een uitgebreid assortiment dus we hebben tijd nodig om alle verpakkingen goed te classificeren en daarvoor het juiste bedrag aan heffingen te berekenen. Wij werken hard achter de schermen om alles zo duidelijk mogelijk te krijgen. In de tussentijd moeten wij op dit gebied dus een voorbehoud maken en dat geldt dat onze prijzen nog kunnen wijzigen waarbij wij het recht voorbehouden de heffingen van het Afvalfonds alsnog in rekening te brengen of door te voeren in onze prijzen.

Let op: Wij adviseren je als ondernemer zelf ook om het Afvalfonds te volgen. Op deze pagina vatten we samen wat de belangrijkste punten zijn voor jou als relatie van Eggink verpakkingen, dit is geen samenvatting van wat het betekent voor jouw gehele onderneming. Het is aannemelijk dat je ook rechtstreeks met het Afvalfonds zult moeten schakelen en misschien aan hen moet rapporteren.


Aanvullend en goed om te weten

 • Indien producten in Nederland op de markt worden gebracht, maar vervolgens naar het buitenland worden geëxporteerd, dan is de Afvalbeheerbijdrage niet verschuldigd en kan deze via een formulier worden teruggevraagd bij het Afvalfonds.
 • De omverpakkingen worden vanaf 1 januari 2023 gezien als een onderdeel van een hoofdverpakking. Dit betekent dat de partij die verantwoordelijk is voor de afdracht van de bijdrage voor de verpakking, ook verantwoordelijk is voor de bijdrage van de omverpakking.
 • Als het totale gewicht uitkomt boven de 50.000 kg ben je verplicht aangifte te doen en betaal je de Afvalbeheerbijdrage.
 • Er bestaat geen minimumgewicht of minimum aantallen voor aangifte voor de verpakkingen die vallen onder de SUP regelgeving; kunststofproducten voor eenmalig gebruik. Je bent te allen tijde verplicht aangifte te doen voor SUP-producten. Hiervoor betaal je het daarvoor geldende tarief. Raadpleeg de beslisboom om te bekijken wie verantwoordelijk is voor de afdracht.


Kijk ook eens op de website minderwegwerpplastic.nl van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je te allen tijde de meest actuele informatie over de nieuwe regels voor wegwerpplastic.

Heb je vragen of mis je informatie op deze pagina, laat het ons weten.