Producten
Blog_Banner_12_Plastic_verbod.jpg

Europees Parlement verbiedt wegwerpplastic vanaf 3 juli 2021 - wat verandert er?

23-02-2021

Het is het plastic vorkje dat je bij je patatje krijgt, het tempexbakje dat om je burger zit en het rietje dat bij je bij je drankje ontvangt. Deze producten kom je na 3 juli 2021 niet meer tegen in de EU, vanaf dan zijn ze verboden. In deze blog vertellen we wat jij moet weten over de Europese Single Use Plastic richtlijn (SUP-richtlijn) en welke alternatieven wij voor je hebben.


Wat is de SUP-richtlijn?

Al in 2018 komt de Europese Commissie tot het akkoord over het plastic verbod. De SUP-richtlijn moet ervoor zorgen dat er minder wegwerpplastic in zee (de zogenaamde 'plastic soep') terecht komt. De plastic soep zet veel druk op de natuur en is een wereldwijd probleem. De natuur kan het plastic slecht afbreken waardoor het lang aanwezig blijft in het milieu. Zeedieren worden ernstig ziek en/of sterven doordat ze zich verstikken in plastic of er vergiftigd door raken.  

“Deze richtlijn heeft tot doel de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu, in het bijzonder op het aquatisch milieu, en op de menselijke gezondheid te voorkomen en te verminderen, en de overgang naar een circulaire economie met innovatieve en duurzame bedrijfsmodellen, producten en materialen te bevorderen, en zo ook bij te dragen aan de efficiënte werking van de interne markt.” 

- Bekijk hier de volledige richtlijnen


 

De producten die verdwijnen

De SUP-richtlijn focust zich op de top 10 van vervuilende items. De volgende kunststofproducten vallen in deze top 10 en zijn vanaf 3 juli verboden in de EU:  

✘ plastic wegwerpbestek (vorken, messen, lepels, eetstokjes);

✘ plastic wegwerpborden;

✘ plastic rietjes;

✘ plastic roerstaafjes;

✘ EPS (tempex) menubakken;


Niet alle plastic wegwerpproducten worden verboden. De SUP-richtlijn heeft namelijk als doel om te werken naar een circulaire economie. Dit betekent dat producten zoveel mogelijk hergebruikt of gerecycled dienen te worden. Plastic heeft in tegenstelling tot papier een lange levensduur. Deze levensduur kan optimaal benut worden door plastic vaak te recyclen en opnieuw in te zetten in plaats van weg te gooien. Hierdoor kan de druk op het milieu afnemen, maar het is belangrijk dat plastic goed gerecycled wordt. 


 

Het SUP-proof assortiment

Ons SUP-proof assortiment bestaat uit de volgende producten:   

✔ houten wegwerpbestek (vorken, messen, lepels, eetstokjes);

✔ suikerriet wegwerpborden;

✔ papieren rietjes;

✔ houten roerstaafjes;

✔ suikerriet menubakken;


Meer weten?

Wil je meer weten over onze alternatieven voor wegwerpplastic of het bedrukken van (duurzame) verpakkingen? Neem contact op met een van onze medewerkers of vraag direct een vrijblijvende offerte aan. Wij adviseren je graag over de best passende verpakking voor jou!