Producten
Blog_banner_02_wat_is_rPET.jpg

Wat is rPET? Ontdek hoe je plastic duurzaam inzet als verpakkingsmateriaal

06-03-2023

Is plastic duurzaam? Niet als ‘single use’, maar wél in gesloten recycling. Maak daarom kennis met rPET, gerecycled plastic dat men steeds vaker toepast in duurzame verpakkingsmaterialen. Wat rPET is en wat de voordelen zijn, leggen wij graag aan je uit.

Plastic zwerfafval neemt jaarlijks toe en de plasticsoep in zee vormt een van de grootste milieuproblemen. Wist je dat er slechts 5% van de plastic verpakkingen in de economie blijft circuleren? Tijd voor actie! Met het verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten en verscherping van diverse maatregelen zetten we belangrijke stappen naar een betere en duurzamere wereld.

Maar wist je dat plastic óók duurzaam kan zijn?

Als je plastic op een goede manier gebruikt en inzamelt, dan is het een heel waardevolle grondstof die zich uitstekend leent voor een gesloten recycling. Zoals we doen bij de productie van rPET:


De productie van rPET (en wat het duurzaam maakt)

rPET is gerecycled PET-materiaal, dat onder andere afkomstig is uit gebruikte en ingezamelde frisdrankflessen. Consumenten leveren de flessen in bij supermarkten en ontvangen statiegeld, waarna de flessen worden gesorteerd, gewassen, gemalen en versmolten tot een nieuw materiaalsoort: rPET, gerecycled (r) polyethyleentereftalaat (PET).

Maar wat maakt rPET duurzaam?


De (duurzame) voordelen van rPET

-          Minder grondstoffen nodig

rPET verpakkingen zijn gemaakt van gerecyclede PET-verpakkingen en niet van nieuwe grondstoffen. Het productieproces verwerkt minder olie die normaliter tot polymeren worden verwerkt.

Op den duur verdwijnt er minder plastic in de natuur en oceanen. Dat is goed voor de leefomgeving van dieren én voor de verbouwing van voedsel (met minder microplastics).

-          Minder CO2-uitstoot

Het gebruik van rPET vermindert de CO2-uitstoot. Het recyclen van 1kg PET-plastic vermindert de CO2-uitstoot met maar liefst 3kg!

-          Gesloten recycling

rPET plastic is recyclebaar en te hergebruiken als verpakkingsmateriaal, drinkflessen en soortgelijke producten.

-          Licht, maar sterk!

rPET producten zijn stevig en tegelijkertijd makkelijk te vervoeren.


Klantcase: De Zuivelhoeve

De Zuivelhoeve zocht lang naar hét perfecte bakje voor huisgemaakte tapas. De keuze viel op de rPET-bakjes van Eggink Verpakkingen: “Eén klant vertelde dat zij de bakjes omspoelt en hergebruikt voor het bewaren van leftovers. Mooi om te horen hoe klanten ze hergebruiken!”. 

 Lees over hun ervaring


Ontdek onze duurzame verpakkingsmaterialen

Bij Eggink Verpakkingen stimuleren wij het gebruik van rPET artikelen. Zo verkopen wij rPET bakjes, smoothiebekers en tapasbakjes – gemaakt van rPET. 

Naast rPET producten, verkopen wij nog meer duurzame producten:

-          luchtkussenfolie gemaakt van gerecycled materiaal;

-          inpakpapier van graspapier, suikerbiet, FSC-papier en 100% gerecycled Kraft;

-          papieren draagtassen van FSC papier;

-          suikerrieten borden en (snack)bakjes; en

-          kartonnen food inschuifkartons en schalen.

 

Heb jij interesse in duurzame verpakkingen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze vertegenwoordigers. Zij denken met je mee om samen tot de beste duurzame oplossing te komen!