Producten
Blog_beelden_21_bescherm_product.jpg

Bescherm je product! Kies het juiste opvulmateriaal!

19-10-2020

De bestelling van de klant begint bij het plaatsen van een order. Vervolgens kiest de meerderheid ervoor om het pakket bezorgd te krijgen. In 2019 werden er meer dan 576 miljoen pakketten en 2,3 miljard brievenbuspakketten bezorgd. Om het product in goede staat bij de klant te krijgen, is het belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de juiste opvulmaterialen. Welke opvulmaterialen zijn er en wat past het beste bij jouw product?


We zullen de volgende opvulmaterialen in deze blog bespreken;

Noppenfolie

Schuimfolie

Opvulpapier

Opvulchips

Houtwol

Sizzlepak

✔ LuchtkussenHet belang van het juiste opvulmateriaal 

Niets is zo vervelend als een doos ontvangen waar meer opvulmateriaal dan artikelen inzit.
Toch wil je dat je product goed beschermt wordt. Het kiezen van het juiste opvulmateriaal is dus heel belangrijk. Daarnaast speelt wellicht ook een stukje duurzaamheid mee in je keuze. 
Ga je voor biologisch afbreekbaar materiaal of is het voldoende wanneer het opvulmateriaal recyclebaar is. In deze blog nemen we je mee in de verschillende keuzemogelijkheden.


Noppenfolie 

Wie is er niet bekend met het poppen van de 'bubbeltjes'? De bekendste en tevens een van de meest gebruikte opvulmaterialen is noppenfolie, in de volksmond ook wel bubbeltjesplastic of bubbelfolie genoemd. Noppenfolie bestaat uit kleine luchtkussentjes wat breekbare producten goed beschermd tegen schokken van het transport. Het materiaal is licht van gewicht, vaak aantrekkelijk geprijsd, beschermt tegen vocht en stof, is flexibel en 100% recyclebaar. Noppenfolie leent zich uitstekend voor het verpakken van bijvoorbeeld glas, schilderijen en meubilair.


Schuimfolie 

Een ander veel gebruikt opvulmateriaal is schuimfolie. Schuimfolie is in verschillende diktes (1 - 5 mm) verkrijgbaar en goed te combineren met andere verpakkingsmaterialen. De dikte van het folie is afhankelijk van het te vervoeren product. Schuimfolie is water- en scheurbestendig, flexibel en elastisch. Daarnaast is het licht van gewicht, betaalbaar, schokabsorberend en krasbestendig. Doordat het materiaal niet afgeeft is het tevens geschikt voor pas gelakt materiaal.Opvulpapier
Opvulpapier op rol is ideaal om lege ruimtes in dozen op te vullen en is daarnaast een duurzaam alternatief voor noppen- en schuimfolie, doordat het bij het oud papier kan worden gerecycled. Het papier heeft een natuurlijke uitstraling en vormt een beschermende buffer tegen schokken. Daarnaast houdt het de producten op zijn plaats. Opvulpapier is in verschillende breedtes en lengtes verkrijgbaar. Opvulpapier op rol is tevens te gebruiken in een papierrolapparaat waardoor het papier gemakkelijk af te rollen en af te snijden is.


Opvulchips
Opvulchips worden gemaakt van polystyreen waarmee je je dozen snel en goedkoop kunt afvullen. Bij Eggink verpakkingen heb je de keuze uit standaard opvulchips en een biologisch afbreekbare variant, als milieuvriendelijk alternatief. Standaard zijn de chips gemaakt van gerecycled materiaal. Dit materiaal is zeer zacht en biedt een goede bescherming tegen stoten en schokken. De groene lijn opvulchips, die zeer milieuvriendelijk is, bestaat uit materiaal dat afbreekbaar is bij contact met water en is CFK-vrij.  De bio-chips zijn volledig gemaakt van maiszetmeel en verdwijnt in slechts enkele seconden door het met water te besproeien. In magazijnen wordt voor het afvullen van dozen met opvulchips vaak gebruik gemaakt van een afvultrechter. Hierbij hang je de zak met chips aan het plafond, zet je de doos eronder en doseer je door het openen van een klep de hoeveelheid opvulchips. 

Houtwol
Houtwol is een decoratief opvulmateriaal dat vaak wordt gebruikt in bijvoorbeeld luxe geschenkverpakkingen. Deze ken je vast van fruitmanden, geschenkenkist of wijnflesdozen. Houtwol is milieuvriendelijk, beschermt je kwetsbare producten goed tijdens het transport en heeft een natuurlijke uitstraling. Door hun vorm zijn ze licht verend en vangen hierdoor schokken goed op. 

Sizzlepak
Ook sizzlepak is een decoratief opvulmateriaal voor bijvoorbeeld luxe geschenkverpakkingen en is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren waardoor je van jouw pakket een echte eye-catcher kunt maken. Het is gemaakt van papier en gevouwen in een zig-zag vorm. Sizzlepak beschermt je kwetsbare producten goed tijdens het transport. Door hun vorm zijn ze licht verend en vangen hierdoor schokken goed op. Daarnaast zijn ze licht in gewicht en milieuvriendelijk. Sizzlepak is gemaakt van papier en kan na gebruik bij het oud papier worden gerecycled. 


Luchtkussen/Sealed air opvulmateriaal
De laatste manier van opvullen die we willen benoemen is het gebruik van luchtkussentjes of sealed-air. Deze opvulmethode levert gewichtsbesparing op en zorgt tegelijk voor zoveel mogelijk volume. Met de luchtkussenzakjes klem je de producten stevig vast in de doos. Luchtkussentjes zijn verkrijbaar als zowel kant-en-klare variant in een zak van 500 liter, als ook de folie die je zelf met lucht vult middels het gebruik van een machine. Houd er rekening mee dat de kant-en-klare luchtkussens 2 á 3 maanden houdbaar zijn. De luchtkussenzakjes zijn na transport door de klant gemakkelijk te recyclen bij het plastic afval. Meer informatie over sealed-air kun je lezen in deze blog.


Wil je persoonlijk advies welke opvulmaterialen het beste bij jouw product past? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.


Al onze mooie cadeaus en ideeën laten we ook zien op Instagram. Volg jij ons al?