Producten
Blog_Banner_32_einde_van_wegwerpplastic.jpg

Het einde van wegwerpplastic - wat nu? Het alternatief...

20-01-2020

Wegwerpplastic mag in de Europese Unie straks niet meer verkocht worden. Vanaf 2021 geldt er een verbod op wegwerpplastic en dan met name op de plastic rietjes, bekers en bestek dat maar één keer gebruikt kan worden. Ondernemers moeten dan razendsnel overgaan op bio disposables. Momenteel wordt er druk gezocht naar duurzame alternatieven die niet alleen biologisch afbreekbaar zijn, maar ook vetwerend. Ook wordt er gezocht naar een betaalbaar alternatief op wegwerpplastic, zodat de uiteindelijke prijzen voor de consument nagenoeg hetzelfde kunnen blijven. Daarnaast moet het ook nog steeds mogelijk blijven om de producten te bedrukken met logo en/of naam.

Het alternatief

Wegwerpplastic is goed voor meer dan 70 procent van het zwerfvuil op zee. Het is heel goed dat er nu iets aan gedaan gaat worden maar wat zijn de alternatieven? Met deze stelling houden wij ons bij Eggink verpakkingen ook bezig. Als alternatief voor de plastic disposables boden wij reeds de 100% fair line in onze webshop aan. Deze duurzame snack verpakkingslijn is geproduceerd van FSC-gecertificeerd, ongebleekt papier met een waterbased coating. Hierdoor is de verpakking sterk, vetwerend, 100 procent composteerbaar en recyclebaar volgens EN13432.

FSC staat voor Forest Stewardship Council. Dit is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Hierbij wordt rekening gehouden de bescherming van het leefgebied van planten en dieren en respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders.

Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit zo’n FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC-label. Om zo’n label te verdienen, moeten alle schakels waar het product mee in aanraking komt, worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSC-logo erop geplaatst worden.

Naast deze 100% Fair FSC gecertificeerde snacklijn, heeft Eggink verpakkingen tevens een eigen 100% duurzaam lijn met diverse duurzame A-snackbakjes.

Bekijk hier onze 100% duurzaam producten

Onze afdeling inkoop blijft zoeken naar alternatieven en daardoor kunnen wij je nu ook een nieuwe lijn van biologisch afbreekbare producten bieden. Wij zullen ze hieronder nader toelichten.

Suikerriet producten

De basis van suikerriet producten in Bagasse. Bagasse wordt gezien als dé duurzame grondstof. Maar wat is het eigenlijk?

Suikerriet bagasse is wat overblijft nadat het sap uit de stengels van de suikerrietplant is geperst. Normaal werden de uitgeperste stengelvezels weggegooid maar sinds kort wordt het hergebruikt als o.a. brandstof, veevoer, maar ook als grondstof voor papier, bekers, borden, bakjes en schalen.

Bagasse heeft een hoog gehalte (ca. 50%) aan cellulose. Dit is meer dan in hout. Daarnaast is het geheel biologisch afbreekbaar (30-90 dagen). Dit maakt het product een duurzaam alternatief op wegwerpplastic!

De bagasse producten zijn smaakneutraal, olie-, vocht- en diepvries bestendig en geschikt voor gebruik in de oven en magnetron tot 100°C.

Momenteel is men ook bezig met suikerriet als grondstof voor bio-based palletfolie. Deze folie zou dan 100% recyclebaar zijn. Alhoewel bio-based stretchfolie sneller afbreekt dan normale folie, is het helaas nog niet composteerbaar of volledig biologisch afbreekbaar. Eggink verpakkingen volgt deze ontwikkeling op de voet!

Bekijk hier onze suikerriet producten

Palmbladeren

In hun natuurlijk groeiproces verliezen de palmbomen het hele jaar door bladeren. Deze bladeren worden verzameld, verschillende malen met zuiver water gereinigd en vervolgens in de zon gedroogd.

De gedroogde bladeren worden met de hand uitgerekt en plat gemaakt en vervolgens met een pers op hoge temperatuur gevormd tot schalen en kommen. Tijdens dit verwerkingsproces wordt er helemaal geen gebruik gemaakt van chemische bind-, bleek-, reinigings of bewaarmiddelen. Dit maakt het palmblad servies tot een eco-friendly product en kan volledig worden gecomposteerd.

Het palmblad servies is hitte- en waterbestendig, zodat het voor het serveren van warme en koude gerechten gebruikt kan worden. Het servies kan afgewassen en enkele malen hergebruikt worden.


Bekijk hier onze palmblad producten

Houtpulp

Houtpulp is een ijzersterk materiaal dat bereid wordt door het cellulose uit vezels van houtafval te scheiden. Hierdoor krijg je een biologisch afbreekbaar materiaal dat veel steviger is dan karton en het kan in diverse vormen worden vervaardigd. Bij Eggink bieden wij borden van Chinet-houtpulp aan. Deze borden zijn magnetron bestendig. Daarnaast zijn ze composteerbaar.

Bekijk hier onze Chinet producten

Houten disposables

Voor onze houten disposables gebruiken wij o.a. houten producten afkomstig van verantwoord bosbeheer. Ons houten wegwerpservies is olie- vocht- en diepvriesbestendig en is geschikt voor gebruik in de oven en magnetron tot 100°C. Daarnaast heeft het een natuurlijke uitstraling en is 100% composteerbaar.

Bekijk hier ons houten servies

Bamboe

Bamboe is een grondstof dat ook nog eens koolstofneutraal is. Het is een sterke grondstof dat, gemengd met andere composteerbare materialen, vaak wordt gebruikt om wegwerp borden, bekers en bestek mee te maken.

Bekijk hier onze bamboe producten

Karton

Karton is een natuurlijk materiaal en volledig recyclebaar. Daarnaast verhoudt het zich zeer goed tot groenten en fruit en is lekvrij.

Bekijk hier onze kartonnen producten

Polyester

Als vervanger van de plastic AGF en broodzakken, zijn er nu ook herbruikbare zakjes van 100% polyester. Dit zakje kan een gewicht dragen van 4kg en zijn op 30 graden wasbaar en herbruikbaar. Daarnaast blijft het product ook nog eens langer vers! Polyester is niet biologisch afbreekbaar maar kan wel goed gerecycled worden!


Polyactic Acid (PLA)

Dit alternatief op wegwerpplastic is volledig biologisch afbreekbaar, biocompatibel en wordt geheel geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen (maiszetmail of suikerriet). Het nadeel van PLA is dat de productiekosten erg hoog liggen.

Wil je meer weten over onze alternatieven voor wegwerpplastic of het bedrukken van (duurzame) verpakkingen?

Neem dan contact op met ons via verkoop@eggink-verpakkingen.com. Wij adviseren je graag over de best passende verpakking voor jou!