Producten
Blog_Banner_42_wijziging_wet_plastic_draagtassen.jpg

Gewijzigde wet- en regelgeving rondom weggeven gratis plastic draagtassen ingegaan

28-01-2016

1 januari jl. is de gewijzigde wet- en regelgeving rondom het gratis weggeven van plastic draagtassen ingegaan. Er is veel om te doen zowel aan de kant van consument als aan de kant van de winkelier. Enkele voorbeelden van vragen die regelmatig aan ons gesteld worden zijn:

  1. Welk bedrag moet ik vragen voor een plastic draagtas?
  2. Welke tassen mag ik wel en welke mag je niet gratis meegeven?
  3. Welke alternatieven zijn er voor de plastic draagtas?

Vraag 1 kunnen wij niet voor jou beantwoorden, om ons heen zien wij veel verschillende bedragen variërend van € 0,01 tot € 0,25 per tas. Het is aan iedere winkelier om zelf te bepalen welk bedrag hij in rekening gaat brengen. Als richtprijs wordt € 0,25 door de overheid geadviseerd.

Ook vraag 2 is lastig om 100% te beantwoorden, omdat de overheid zelf ook nog zoekend is naar het antwoord hierop. In de volgende situaties mag je wel een gratis tas meegeven:

  • Plastic tassen dunner dan 0,015mu die gebruikt worden als primaire verpakking van (losse) etenswaren, zoals onverpakte sperziebonen, tomaten, appels, peren, maar ook losse broodjes, zoals krentenbollen en croissants.
  • Dunne plastic tassen mogen ook worden weggegeven bij het verpakken van etenswaren waaruit vocht kan lekken waardoor andere levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie, zoals rauw vlees, rauwe vis en rauw gevogelte. Je mag deze levensmiddelen wel eerst verpakken in vetvrij papier, zoals ersatz.


Maar wat is het alternatief?

Op deze vraag kunnen wij wel antwoord geven. Papieren draagtassen zijn één van de mogelijke oplossingen voor de plastic draagtas, tenminste, als ze uit 100% papier bestaan. Papieren draagtassen die bijvoorbeeld voorzien zijn van een gelamineerde buitenkant mogen niet gratis weggegeven worden.


Ontvang je aankoopbedrag terug!

Om op een laagdrempelige wijze uit te proberen welke papieren draagtassen geschikt zijn voor jouw artikelen, kun je het aankoopbedrag van de onbedrukte draagtassen terug ontvangen.

Bestel je nu onbedrukte papieren draagtassen én besluit je om voor 30 maart 2016 papieren draagtassen te laten bedrukken met je eigen logo? Dan ontvang je van ons eenmalig de kosten voor de onbedrukte draagtassen in hetzelfde formaat als korting op jouw bestelling bedrukte papieren draagtassen.Om voor deze actie in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden:

  • Je bestelt onbedrukte papieren draagtassen via onze webshop voor 1 maart 2016 met een minimaal orderbedrag van € 100 excl. BTW en eventuele verzendkosten;
  • Je bestelt voor 30 maart 2016 minimaal 5000 bedrukte papieren draagtassen van 1 formaat.


Meer weten?

Wil je meer weten over de aangepaste wet- en regelgeving of wil je advies over het laten bedrukken van papieren draagtassen? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze collega's door te bellen naar 0543-513365 of een mail te sturen naar info@eggink-verpakkingen.com