Producten
Cadeaus

Cadeaus duurzaam inpakken; wat zijn de mogelijkheden?

17-01-2021

Duurzaamheid, hergebruik, terugdringen van plastic, het zijn onderwerpen die afgelopen jaren veelvuldig besproken zijn in het nieuws, maar waarschijnlijk ook in je bedrijf.

Ook bij Eggink Verpakkingen wordt deze vraag gesteld, hoe kunnen wij met aandacht voor de natuur en onze planeet werken en omgaan met onze materialen?

Binnen ons bedrijf maken we bijvoorbeeld nu gebruik van een kartonshredder. Dagelijks krijgen wij pallets vol goederen aangeleverd in kartonnen dozen. Deze kartonnen dozen worden door middel van deze shredder tot kartonmatjes gesneden. Deze matjes gebruiken we weer als opvulmateriaal in onze dozen. Uiteraard proberen we een passende doos bij jouw bestelling te zoeken, maar overtollige ruimte wordt opgevuld met deze kartonmatjes in plaats van luchtkussenzakjes die we voorheen gebruikten. Dit scheelt veel plastic en we hergebruiken materiaal.

Ook zijn de dozen die wij inkopen voor het verzenden van onze pakketten gemaakt van FSC-karton, zoals bijvoorbeeld onze speedboxen. Tevens maken wij gebruik van papieren dozensluittape in plaats van plastic tape, zodat de doos in zijn geheel bij het oud papier kan.


De tekst gaat door onder de afbeelding


Fabrikanten en leveranciers
Ook bij onze leveranciers en fabrikanten merken we dat duurzaamheid een thema binnen hun bedrijfsvoering is.

Zo heeft onze fabrikant van cadeaulint de plastic spoelen vervangen door kartonnen spoelen, waardoor het gewicht en ruimte scheelt in de overdozen met lint. Ook hebben vrijwel alle papierfabrikanten een serie duurzaam cadeaupapier.

Soorten duurzaam inpakpapier

  • 100% gerecycled kraft: dit papier is er al een aantal jaar. Dit is kraftpapier dat volledig is gemaakt van reeds gebruikt kraft. Kraftpapier is stevig bruin inpakpapier en heeft een duurzame look. Een populair soort inpakpapier met en zonder opdruk.
  • FSC-papier: steeds meer leveranciers hebben een lijn FSC-gekeurd inpakpapier. FSC-papier is papier met een internationaal keurmerk. De papiervezels zijn afkomstig uit een duurzaam beheerd bos en/of van gerecyclede papiervezels. Een goede keus!
  • Suikerbietenpapier: nadat de suiker uit de suikerbiet is gehaald, blijven de vezels over. Hier kan dus papier van gemaakt worden. Het resultaat is een gemêleerd papier met een lichte structuur. Erg mooi en duurzaam, van een afvalproduct wordt iets moois gemaakt.

Om onze klanten te voorzien van duidelijke informatie, vermelden wij bij het cadeaupapier in de titel of het gaat om gerecycled, FSC of suikerbietenpapier. Zo is in een oogopslag duidelijk welk papier je in huis haalt! We verwachten dat de komende jaren deze soorten papier de norm worden in plaats van de uitzondering.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Duurzaam plastic

Al enige jaren is er een verbod op het gratis weggeven van het welbekende plastic tasje. Er moet een klein bedrag voor gevraagd worden om zo hergebruik te stimuleren en het plasticverbruik terug te dringen. Dit resulteerde erin dat veel van onze klanten overstapten naar papieren draagtassen om de tas toch weg te mogen geven.

Toch zijn er ook duurzame alternatieven voor het standaard LDPE-draagtas te verkrijgen. Onze leveranciers bieden tassen aan van gerecycled plastic en zelfs biologisch afbreekbare tassen.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen of interesse in duurzame verpakkingen? Neem dan contact op en we denken met je mee!