Producten
Blog_Banner_14_HDPE.jpg

De verschillen tussen HDPE, LDPE en PP

Gewijzigd op 28-03-2022

Drie termen die veelvuldig gebruikt worden binnen de verpakkingswereld (en dus ook bij ons) zijn HDPE, LDPE en PP. Wat betekenen de afkortingen HDPE, LDPE en PP? Welke eigenschappen hebben deze verschillende soorten folie of plastic? En in welke verpakkingsmaterialen worden ze veel gebruikt? Lees alles over deze 3 types folie in onze korte blog.


PP (polypropeen)

Polypropeen, afgekort PP, is een soort folie die zeer helder is. Vanwege deze eigenschap wordt deze folie veel gebruikt als bloemenfolie of transparante cadeau folie. Daarnaast zijn ook veel bonbon zakjes uitgevoerd in deze folie zoals blokbodem zakjes. PP vormt een goede barrière voor waterdamp en zorgt er daardoor voor dat waterdamp niet bij de producten kan (en voorkomt daarmee het vochtig worden van droge producten). Bij producten die niet mogen uitdrogen (zoals bijvoorbeeld koekjes of luxe chocolade) werkt het net andersom. PP folie is het meest makkelijk te herkennen van de drie genoemde folie soorten, het ‘kraakt’ namelijk. Ons uitgebreide assortiment PP zakken bestaat uit veel verschillende soorten en maten, waaronder de kraakheldere diamantzakken.

PP vormt een goede barrière voor waterdamp en zorgt er daardoor voor dat waterdamp niet bij de producten kan (en voorkomt daarmee het vochtig worden van droge producten). Bij producten die niet mogen uitdrogen (zoals bijvoorbeeld koekjes of luxe chocolade) werkt het net andersom.

PP folie is het meest makkelijk te herkennen van de drie genoemde folie soorten, het ‘kraakt’ namelijk. Ons uitgebreide assortiment PP zakken bestaat uit veel verschillende soorten en maten, waaronder de kraakheldere diamantzakken.


LDPE (lagedichtheidpolyetheen)

LDPE staat voor lagedichtheidpolyetheen en is een hele taaie folie. Het wordt, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, geproduceerd onder hoge druk. LDPE wordt door middel van warmte tot smelten gebracht, daarom wordt LPDE ook wel thermoplastisch kunststof genoemd. LDPE is een wat taaiere, vrij zachte, maar wel sterke, soepele kunststof. De broodzakken zoals we die kennen van de bakker zijn bijna allemaal gemaakt van LDPE.


HDPE (hogedichtheidpolyetheen)

Hogedichtheidpolyetheen (HDPE) wordt gemaakt van polyetheen (kunststof of olie) dat uit aardolie wordt gewonnen. HDPE wordt geproduceerd onder lage druk, waardoor de folie een hogere dichtheid behoudt en over het algemeen wordt gebruikt als grondstof voor hardere kunststof producten.
Het stugge(re), sterke folie is waterafstotend en licht in gewicht doordat de folie dunner (en daardoor goedkoper) geproduceerd kan worden.
Vanwege de lage kostprijs van HDPE en een geringe belasting voor het milieu wordt HDPE in de verpakkingsindustrie ook veel gebruikt als grondstof voor stevige zakken zoals bijvoorbeeld vuilniszakken en hemddraagtassen.


Meer weten over LDPE, HDPE of PP folie?

Wil je weten welk soort folie of zakken voor jouw product het meest geschikt is? Neem dan telefonisch contact op met onze collega’s of stuur een mail naar info@eggink-verpakkingen.nl. We adviseren je graag!